Noi reguli pentru soferi

Noi reguli le vor da batai de cap soferilor care au probleme cu somnul, acestia riscand sa nu isi poata lua permisul sau sa nu il poata reinnoi. Acest lucru va fi reglementat printr-o directiva Europeana care va fi adoptata anul viitor. Prin aceasta directiva, soferii sunt nevoiti sa demonstreze medical ca nu reprezinta un risc de a adormi la volan.

sleep.jpg

Incepand cu luna ianuarie, soferii trebuie sa demonstreze ca nu sufera de apnee in momentul in care doresc sa obtina sau sa rennoiesca permisul de conducere, acest lucru realizandu-se prin obtinerea unui aviz autorizat din partea medicilor. Specialistii europeni considera ca sindromul apneic este cauza celor mai multe accidente rutiere, soferii care sufera de aceasta boala reprezentand risc ridicat de a produce accidente in momentul conducerii, rata acestor tipuri de accidente fiind de 3,7%, mai mare decat rata accidentelor cauzate de alcoolism, si anume 2%. Desi aceasta directiva trebuie implementata la nivelul tuturor tarilor europene pana la sfarsitul anului, in Romania se preconizeaza ca va intampina probleme deoarece sistemul medical romanesc nu este dotat cu aparatura speciala pentru depistarea sindromlui apneic, iar Casele de Asigurari nu deconteaza astfel de investigatii medicale. Pentru a facilita depistarea sindromului apneic, reprezentanţii Societatii Romane de Pneumologie, Philips Respironics si M2000 Multimedia Systems au pus la dispozitia romanilor o aplicatie smartphone numita ”Help! Snoring”, aplicatie ce are rolul de a informa si testa acest sindrom. Aplicatia ”Help! Snoring” este conceputa sub forma unui chestionar care ii poate ajuta pe soferi sa depisteze daca sufera sau nu de sindromul apneic. Conform statisticilor, Romania se situeaza pe locul 5 in Europa in ceea ce priveste accidentele rutiere a caror cauza este somnolenta.

O alta regula pentru viitorii soferi vizeaza trecerea testului pentru obtinerea carnetului de conducere. Daca un candidat trece de proba teoretica, dar pica la traseu, acesta nu va mai da din nou sala. In cazul in care pica la traseu, viitorul sofer este obligat sa isi ia ore suplimentare, un total de 6 ore de conducere, costurile acestor ore fiind estimate la 200 de lei, si va trebui sa plateasca si taxa de examinare. De asemenea, daca un candidat nu trece de proba teoretica, aceasta va mai putea fi sustinuta dupa aproximativ 15 zile de la respingere, in urma achitarii unei taxe. Aceste masuri vor intra in vigoare la data de 5 octombrie 2015, scopul lor fiind de a reduce numarul accidentelor rutiere, in Bucuresti fiind inregistrate 388 de accidente de la inceputul anului pana in prezent.

Noi reguli de circulatie ii au ca principali actori pe soferii care vor transporta copiii fara centura de siguranta sau fara scaune speciale. Potrivit unui Ordonante data spre publicare in Monitorul Oficial, acesti soferi vor fi sanctionati cu patru sau cinci puncte de amenda echivalentul a 360 lei, respectiv 450 lei, intrucat valoarea unui punct este de 90 lei. Desi exista si pana acum o regula prin care se impunea centura de siguranta pentru copiii care au pana la 12 ani si scaune speciale pentru cei cu varsta de pana la 3 ani, aceasta nu era insotita si de o sanctiune directa pentru sofer.

Noile reguli pe care soferii trebuie sa le respecte si de care trebuie sa tina cont au drept scop scaderea ratei accidentelor rutiere la nivel national.

 
0
Kudos
 
0
Kudos

Now read this

10 mituri despre intretinerea masinii iarna

In perioada iernii, pentru a ne pune masina in functiune, avem nevoie de mult mai mult timp si trebuie sa facem un efort in plus pentru a ne deplasa in siguranta pe drumurile inghetate. Aceasta inseamna de fapt ca trebuie sa ne curatam... Continue →