Masina de atunci si cea de acum

Orice poveste actuala, de succes, orice poveste pe care o traim si care ne bucura si ne usureaza existenta are un inceput. Un inceput timid, un inceput care in niciun caz nu trada o poveste care avea sa fie atat de semnificativa in ziua de azi. Tu ti-ai putea imagina viata fara masina sau fara orice alt mijloc de transport motorizat? Sunt convinsa ca si raspunul tau este unul negativ. Si tu consideri masina una dintre cele mai importante nazariri ale tehnicii care a devenit indispensabila pentru majoritatea dintre noi.

Si totusi te-ai gandit vreodata care este povestea masinii? Cine s-a gandit s-o proiecteze? Unde si cand s-a scris certificatul de nastere a autoturismului? Ei bine, povestea masinii este una plina de suspans, la inceput de multa neincredere si stangacie, care merita ascultata.

In 1769 o omenire insetata de dorinta de a cunoaste si de a cucerii teritorii cat mai indepartate, a inventata o asa zisa masina cu aburi. Nicolas-Joseph Cugnot este cel caruia ii revine onoarea de a fi considerat parintele masinii cu aburi. Din pacate insa, acesta inventie nu a avut succesul dorit. Asa zisa masina nu putea depasii viteza de 4 km/h.

prima masina.jpg

Beneficiul acestui maret proiect a fost faptul ca a deschis usa mintilor care cautau o schimbare. Astfel in 1806 a aparut primul motor cu ardere interna care a reprezentat punctul de plecare a adevaratei masini care avea sa prinda contur cativa ani mai tarziu.

Si totusi, adevaratul parinte al masinii este considerat Karl Benz care a obtinut un patentat in 1886. Lista germanilor care au avut o contributie importanta in apartia automobilelor de azi, este completata de catre Nikolaus Otto care este considerat tatal motorului cu benzina si Rudolf Diesel care a inventat motorul cu motorina.

In ceea ce priveste designul masinilor de altadata, trebuie sa recunoastem faptul ca era destul de indraznet pentru cerintele vremii. Totodata lipsa diversificarii lor a facut ca marii producatori de autoturisme care au aparut in perioada urmatoare sa se ocupe in special de modificarea design-ului.
Considerata inca de pe atunci un moft pe care si-l permiteau oamenii cu o situatie financiara buna, masina devine, mai ales dupa cel de-al doilea razboi mondial, pe langa necesitate si o modalitate de evidentiere a puterii si a influentei. Asa se face ca, ajungand in timpurile noastre, putem vorbi de masini care sunt mult mai scumpe decat un apartament in centrul Bucurestiului.

Ramanand pe acelasi sens, al gusturilor fine si foarte scumpe, trebuie sa spunem ca cea mai scumpa masina la momentul actual costa 2.540.000 de euro. Se pare ca pretul nu i-a speriat pe adevaratii iubitori de masini de lux iar producatorii autoturismului si anume cei de la W Motors au primit inca de la prima prezentare a masinii intr-un salon auto din Quatar, peste 100 de cereri.

De la aceasta masina pana la design-ul si functiile unui OZN probabil este o cale foarte scurta, pe cand pana la prima masina aparuta vreodata drumu-i in ceata si aproape greu de crezut ca a fost parcurs.

 
0
Kudos
 
0
Kudos

Now read this

Noi reguli pentru soferi

Noi reguli le vor da batai de cap soferilor care au probleme cu somnul, acestia riscand sa nu isi poata lua permisul sau sa nu il poata reinnoi. Acest lucru va fi reglementat printr-o directiva Europeana care va fi adoptata anul viitor.... Continue →