Infractiunile rutiere care te pot trimit la inchisoare
Printre prevederile noului Cod Penal intrat in vigoare, se numara cateva infractiuni care pot trimite un sofer dupa gratii, si anume: circulatia fara permis auto, parasirea locului unui accident soldat cu victime sau permisiunea ca o persoana care a consumat alcool sa iti conduca masina.
Pedeapsa pentru persoanele care circula cu o masina neimatriculata este cuprinsa intre 1 si 3 ani, iar persoanele care circula cu o masina care are numere de inmatriculare false risca pana la 5 ani de inchisoare. In cazul tractarii unei remorci fara numere sau cu numere false, pedeapsa este cuprinsa intre 3 luni si doi ani de inchisoare, sau amenda. Daca o persoana conduce o masina fara drept de circulatie in Romania, desi este inmatriculata in alt stat, pedeapsa pentru aceasta infractionalitate este amenda sau inchisoarea intre 6 luni sau 2 ani.
Pentru conducerea fara permis, vinovatul poate primi intre 1 an si 5 ani in spatele gratiilor. Daca ai permis de conducere, dar acesta ti-a fost retras sau anulat si tu continui sa conduci, vei fi pedepsit cu amenda sau inchisoare de la 6 luni pana la 3 ani. Aceasta pedeapsa este aplicata si in cazul in care o persoana conduce alta categorie de masina diferita de cea pentru care are permis.
Pentru conducerea unui autoturism sub influenta alcoolului (0,80 g/l alcool pur in sange) sau sub influenta altor substante stupefiante sau cu efecte asemanatoare acestora, pedeapsa este amenda sau intre 1 si 5 ani de inchisoare.
O alta prevedere a Codului Penal este interzicerea oferirii autoturismului pentru a fi condus de o persoana care nu are permis sau al carui permis a fost retras sau anulat. Aceasta infractiune se pedepseste cu amenda sau cu inchisoare intre 6 luni si 3 ani.
Daca refuzi sau te impotrivesti preluarii probelor biologice sau testarii alcoolemiei din sange risti inchisoarea de la 1 la 5 ani. Pentru conducatorii care parasesc locul accidentului soldat cu victime sau care incearca sa stearga sau sa modifice urmele, pedeapsa este intre 2 si 7 ani.
Soferii care isi vor instala mijloace de semnalizare rutiera, fara obtinerea unei autorizatii, vor fi sanctionati cu amenda sau inchisoare de la 3 luni la 2 ani. Aceasta pedeapsa se va aplica si soferilor care blocheaza drumurile publice intentionat, punand astfel in pericol siguranta circulatiei si limitand dreptul la libera circulatie pentru ceilalti soferi din trafic.
Soferii care transporta substante periculoase si lasa autovehiculul nesupravegheat pe drumurile publice, vor fi sanctionati cu inchisoarea de la 1 an pana la 3 ani.
Organizarea intrecerilor neautorizate pe drumurile publice aduce dupa sine sanctiuni cu inchisoare de la 3 luni pana la 1 an sau amenda.
Mai putin cunoscute sunt sanctiunile pentru pornirea masinii de pe loc cu usile deschise sau pentru condusul prea incet. Potrivit Codului Rutier, conducerea cu viteza de 10km/h sub limita minima obligatorie fara o justificare pertinenta se pedepseste cu amenda intre 210 sau 315 lei. Aceasi amenda sanctioneaza si lasarea libera a volanului in timpul condusului.
Pornirea de pe loc a masinii cu usile deschise sau deschiderea acestora in timpul mersului se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 630 si 840 de lei.
Asadar, conducerea unui autovehicul trebuie atent facuta, intrucat sanctiunile aduse de neatentia din trafic pot fi drastice pentru soferi.