10 mituri despre intretinerea masinii iarna

In perioada iernii, pentru a ne pune masina in functiune, avem nevoie de mult mai mult timp si trebuie sa facem un efort in plus pentru a ne deplasa in siguranta pe drumurile inghetate. Aceasta inseamna de fapt ca trebuie sa ne curatam bine masina de zapada, sa ne asiguram ca avem montate cele mai bune stergatoare iar farurile sunt in perfecta stare de functionare.

masinaiarna.jpg

Este foarte important sa stim ce sa facem si ce sa nu facem in privinta intretinerii masinii in anotimpul hibernal. Sunt o multime de mituri si legende legate de cum sa ne mentinem masina in stare de functionare in lunile de iarna. Multe dintre aceste legende, insa, pot numai sa ne distruga masina, respectiv sa ne dezechilibreze bugetul.

  1. Niciodata sa nu turnati apa fierbinte pe parbrizul inghetat. Diferenta mare de temperatura va produce cu siguranta fisurare geamului. In schimb, puteti acoperi parbrizul si luneta cu folie de protectie anti-inghet. Folia impiedica formarea ghetii pe suprafata parbrizelor pe timpul rece.
  2. Reducerea presiunii din pneuri nu va imbunatati tractiunea cand conducem masina prin zapada sau pe carosabil inghetat. De fapt reducerea presiunii inrautateste lucrurile. Mentineti presiunea corecta in cauciucuri utilizand pompa de picior sau una care se poate alimenta de la bricheta masinii.

lanturi.jpg

  1. Puteti strica motorasele electrice ale geamurilor, chederele si chiar sticla geamurilor laterale daca incercati sa le deschideti atunci cand sunt inghetate. Chiar daca dati cu spray pentru dezghetare tot nu este o garantie ca geamurile se vor deschide imediat. Dupa ce ati folosit spary-ul, curatati geamurile de gheata si asteptati un timp mai indelungat ca sa va asigurati ca acestea se vor deschide fara probleme.
  2. Daca stergatoarele sunt imbatranite si incercati sa le prelungiti viata turnand peste ele otet este gresit, acest lucru nu va functiona. Cand vine iarna cel mai sanatos lucru este pur si simplu sa inlocuiti stergatoarele vechi cu unele noi.
  3. Nu este un mit faptul ca politia ne poate amenda in cazul in care nu am curatat zapada temeinic de pe masina. Asa ca e mai bine sa ne curatam masina bine, nu doar atat cat sa vedem un pic prin parbriz. Folositi periile cu peri lungi pentru zapada si racleta de gheata ca sa curatati geamurile de gheata.

masinainzapezita.jpg

  1. Cauciucurile de iarna nu sunt concepute numai pentru gheata si zapada, ele au un avantaj fata de cele de vara sau all-season cand temperatura scade sub 7 grade Celsius. Materialul din care sunt fabricate cauciucurile de iarna este adaptat pentru temperaturi joase iar nervurile sunt anume desenate ca sa se elimine apa cat mai repede, si astfel, aderenta cauciucului sa nu scada.
  2. Daca “incaltati” cauciucurile cu lanturi, chiar si masinile cu tractiune pe spate se pot deplasa in siguranta. Chiar si masinilor cu tractiune integrala daca le sunt puse lanturi, siguranta in deplasare creste.
  3. Nu-i orbiti pe ceilalti conducatori auto cu farurile. Daca ne aprindem toate farurile nu inseamna ca vom fi mai in siguranta in trafic pe ninsoare sau ceata. Nu uitati ca luminile de ceata pot fi utilizate atunci cand vizibilitatea este scazuta.
  4. Multi soferi isi deconecteaza acumulatorul iarna, pe timpul noptii. Nu este o idee prea buna, nu veti prelungi viata acumulatorului si in plus alarma nu va mai avea cum sa functioneze.
  5. Sa ne deplasam pe drumurile mai circulate pe timpul iernii este cea mai buna idee. Acestea sunt cele mai curatate si in caz de nevoie putem opri pe cineva atunci cand avem probleme cu masina. Un drum dosnic cel mai probabil este plin de zapada si nici nu mai avem pe cine chema in ajutor.
 
0
Kudos
 
0
Kudos

Now read this

Masinile si aerul curat

Bucuresti, draga noastra capitala! “Micul Paris” este un oras frumos, intr-adevar, insa locuirea intr-o asemenea metropola atrage dupa ea o serie de dezavantaje, printre care cel mai important este fara doar si poate poluarea! Un studiu... Continue →